Erfaringer med nærgående og uredde isbjørner i Russland

Dr. Nikita Ovsyanikov har tilbrakt mer tid ute i felt med isbjørn siden år 1990 og fram til i dag enn noen annen forsker i vår tid. Her deler han sin kunnskap og erfaringer om isbjørnens oppførsel og om konflikter mellom isbjørn og mennesker. Erfaringene han forteller om her er fra naturreservatet på øya Wrangel i Russland hvor han er assisterende direktør. Ovsyanikov er seniorforsker ved Ecology and Evolution, Russian Academy of Sciences. På jobben har Ovsyanikov  møtt mer enn 500 isbjørner og med noen ganske få unntak  har det nesten aldri oppstått ubehagelig situasjoner. Hjelpemiddelet Ovsyanikov benytter mest av er en lang trestokk men han har også som regel med seg bjørnespray. Trestokken er det samme hjelpemiddel som den lokale urbefolkningen tradisjonelt benytter i møter med isbjørn.

På øya Wrangel i Russland foretrekker man snøscooter, ATV samt trestokker til å jage vekk isbjørn. Signalraketter som plystrer eller lager støy fungerer også godt. Det som ikke fungerer er hvite signalraketter og smell fra skytevåpen. Ovsyanikov mener at grunnen til at smell fra skytevåpen ikke virker er at lyden fra isen som sprekker og brekker påminner så mye om skuddsmell fra skytevåpen at bjørnen ikke lar seg affisere. Det som imidlertid fungerer godt er bjørnespray og pepperspray som er beregnet på å skremme vekk hunder når dette rettes mot isbjørnens nese. Sprayen brukes mot individer som er nysgjerrige og utforsker bygninger samt under direkte konfrontasjoner på kloss hold.

Ovsyanikov har brukt bjørnespray mot en bjørn som sirklet rundt ham i en åpenbar situasjon der bjørnen jaktet på ham. Han var inne i en spinkel hytte som ga lite beskyttelse mot en bjørn. Første gangen han sprayet mot bjørnen blåste vinden sprayen tilbake i ansiktet hans. Bjørnen fortsatte å sirkle rundt hytta og ved neste anledning fikk isbjørnen en solid spray rett i fjeset. Bjørnen forsvant hurtig fra området. Ovsyanikov forlot deretter hytta men kunne så iaktta at bjørnen gikk tilbake til den spinkle hytta og luktet på området som var blitt sprayet med bjørnespray. Denne bjørnen nærmet seg imidlertid aldri noen gang mer et menneske.

Last ned et lite hefte om Wrangel island zapovendnik og bli mer kjent med området.

Wrangel Island
Chukotka Autonomous Okrug, Russia


View Larger Map

KILDE:

Third International Bear/Human Conflict and Polar Bear Focus Day, POLAR BEAR FOCUS DAY SUMMARY, NOVEMBER 18, 2009 CANMORE, ALBERTA, http://www.rdscience.ca/bear/bear.html