Skytevåpen og bjørnespray ved minus 20 grader og kaldere

Ved minus 20 celsius er det en del hensyn du bør ta enten du bruker bjørnespray eller skytevåpen.

Har du med deg skytevåpen og eller bjørnespray for å være forberedt på en akutt nødssituasjon med bjørn i temperaturer på minus 20 grader eller kaldere er det forberedelser du bør gjøre og hensyn du bør ta. At disse to verktøyene virker når situasjonen oppstår kan bety forskjellen på personskade og at alle forblir uskadd.

Bjørnespray bør ikke holde minusgrader

Politiets pepperspray for bruk mot mennesker er i mange tilfeller vannbasert og vil fryse om den utsettes for minusgrader. Bjørnesprayen er oljebasert og vil ikke fryse, men oljen vil etter hvert bli så tyktflytende at effekten reduseres. Samtidig avtar også trykket i boksen etter hvert som temperaturen blir lavere. Derfor bør bjørnesprayen oppbevares på innsiden av skuterdressen eller jakka når temperaturen er under null. På Svalbard med sommer temperaturer på 4–5 celsius er det klokt å ha bjørnesprayen på innsiden av jakken året rundt slik at trykket i boksen er optimalt. Da er du sikret at den oljebaserte pepperblandingen til enhver tid er rimelig tyntflytende og at trykket i boksen er tilstrekkelig høyt til at effekten opprettholdes.

Bjørnespray varmer

Dersom det er uhensiktsmessig å oppbevare bjørnesprayen på innsiden av klærne kan du benytte en ‘håndvarmer’. De finnes i mange utførelser både kjemiske, noen som er basert på små kullbriketter, batteridrevne og de som går på strøm fra eksempelvis skuteren. Du kan også bruke kulldrevne og elektriske varmeposer, person varmere, varmesokker, varmevotter. I det hele tatt har du mange muligheter for å holde bjørnesprayen frostfri og gjerne litt lunken under alle temperaturforhold.

Ta vare på rifla under lave temperaturer

Svalbard har en kulderekord på 43 minusgrader. I slike temperaturer er til og med stål sprøtt og kan brekke. Det er mange hensyn å ta nå temperaturen kryper under minus 20 grader.

Snø i løpet på rifla

Munningen på riflen bør alltid være tapet slik at det ikke kan komme snø inn i løpet

Is i mekanismen på rifla

Under ettersøk og i situasjoner hvor du må bære rifle i rem eller i hånden er du ekstra utsatt.

Is mellom avtrekker og avtrekkerbøyle

I mellomrommet mellom bakkant av avtrekkeren og avtrekkerbøylen er det et lite mellomrom på de fleste våpen hvor det lett legger seg snå når du bærer våpenet i rem. Dersom snøen pakker seg tett her vil du ikke lenger kunne avfyre våpenet. Mange har opplevd nettopp dette. Du også oppleve at snø trenger inn til avtrekkermekanismen og får denne til å slutte å virke. Samme gjelder for tennål sluttstykke. Det er derfor viktig å værne mekanismen om det er my fokksnø, om det snør tett eller du må bakse deg fram i løssnø.

Rim og dugg på rødpunktsikte og kikkertsikte

Har du rødpunktsikte eller kikkertsikte på rifla og tar et våpen som holder minus 20 celsius inn i vanlig romtemperatur opplever du at siktene vil være ubrukelige en stund inntil dugg og rim har forsvunnet fra linser og glassplater på siktene. Et triks kan være å pakke siktet inn i en plastpose. Da legger doggen og rimet seg på utsiden av plastposen. Dersom du i tillegg pakker våpenet inn i en jakke eller genser skjer temperaturstigningen sakte slik at problemet blir mindre. Det beste er å la våpenet ligge i transportkassen eller futteralet slik at temperaturstigningen skjer sakte. Om du kan unngå å ta våpenet inn i et rom med plussgrader er antakelig det beste løsning.

Snø og is på åpne sikter

Mange rifler har en ring som beskytter det åpne siktet mot slag og støt. Andre våpen har vinger på hver side av kornet foran på pipa som beskytter tilsvarende. Her kan du risikere snø og is. Skiskytterne har en egen løsning for dette. Du kan eventuelt ha en liten pose eller en hundesokk over framsiktet for å beskytte det.

Stivnet fett og seigtflytende olje gir funksjonsfeil

Det er vanlig å smøre mekanisme og avtrekkesystemet på skytevåpen med fett og olje for at det skal bli mindre friksjon, mindre slitasje og bedre funksjon. Til rengjøring av våpen og for å forebygge rust på metallet benyttes også olje. Ved minus 20 grader er fett blitt til en beinhard masse og mange oljer er så seige og tyktflytende at våpenet slutter å fungere. Våpen som skal brukes ved lave temperaturer bør enten være helt rengjort for fett og olje, eller det du bør benyttes en olje som ikke hindrer våpenet i å fungere. Det tryggeste er alltid å teste dette på forhånd gjennom å la våpenet få den riktige utetemperaturen og deretter prøveskyte noen skudd.

Transportkasse og våpenfutteral

I felt er det tryggeste er å oppbevare våpenet i en transportkasse eller transportfutteral et sted hvor det er minusgrader eller i alle fall lav temperatur slik at du reduserer problemer med rim. Om vinteren bør munningen alltid være tapet slik at det er mest mulig beskyttet mot miljøet. Kommer du en beredskapssituasjon der du må bære våpenet i rem eller i hånden er det smart om munningen er ferdig tapet fra før. Futteralet eller kassen beskytter også siktene mot støt som kan ødelegge siktejusteringen.

Varm tape i lommen

Ha en liten rull med tape i lommen. Dersom du kommer i en situasjon hvor du må bruke våpenet er det viktig at du taper munningen på våpenet så snart som mulig etterpå.

Pust gjennom nesen når du sikter med kikkertsikte eller bruk et kikkertsikte konstruert for pistol

Varm ånde fra munnen kan raskt få okularet på kikkertsiktet til å dugge slik at siktet blir 100 % ubrukelig. Du bør derfor være nøye med å puste gjennom nesen når du skyter. Dette gjelder spesielt om du skyter fra liggende posisjon. En annen løsning som kan være smart er å montere rødpunktsiktet i området i overgangen mellom mekanisme og løp. Da er siktet beskyttet mot varm og fuktig utånding. Du kan også bruke et kikkertsikte beregnet på pistol som har lang øyeavstand slik at det kan monteres på kammer enden av løpet. Dette er vanlig på såkalte ‘scout‘ og ‘ranger‘ rifler som selges i våpenbutikkene.

Effekten fra kruttet reduseres når temperaturen er lav

Det er svært individuelt mellom de forskjellige kruttypene hvor stor reduksjonen er når temperaturen blir minus 20 eller minus 35. Det varierer mye. Imidlertid vil de fleste kruttyper ha dårligere effekt når det blir kaldt slik at utgangshastigheten er lavere. Det fører igjen til at anslags energien i prosjektilet er lavere når den går inn i bjørnen ved lave temperaturer. En løsning er å gå med patronene i lomma og lade rett før du skal skyte. Dette er neppe mulig i en akutt nødssituasjon, men under mer kontrollerte forhold kan det være et godt råd.

Skyt inn rifla ved den aktuelle temperaturen

Har du skutt inn rifla ved pluss 20 grader må du forvente en treffpunktsforandring når temperaturen er minus 20 grader. Derfor er det klokt å prøveskyte rifla og eventuelt siktejustere i minus 20 eller 30 grader om du ser for deg at det er under slike forhold at våpenet skal brukes.

Våpen med tilstrekkelig styrke

For å kompensere for redusert effekt av kruttet ved lave temperaturer er det klokt å bruke kraftige våpen med rimelig margin.

Nyeste innlegg

Isbjørn skremmes med kraftig rødt lys som beveger seg eller blinker

Rødt lys fra signalpistol skremmer mange isbjørner men ikke alle. En del blir skremt en stund, men kommer så tilbake. Les mer

Rapport: Slik kan ville dyr og mennesker leve i fred

Menneske-vilt-konflikt oppstår når dyr utgjør en direkte og tilbakevendende trussel mot levebrødet eller sikkerheten til mennesker, noe som fører til forfølgelse av den arten og konflikt om hva som bør gjøres. Les mer

93% av isbjørnfellingene og skade på mennesker på Svalbard kunne vært unngått med bjørnespray

Isbjørnefelling er unødvendig konkluderer de fremste isbjørnforskerne i Norge. Les mer

Erfaringer og kunnskap om isbjørnsikring

Erfaringer og kunnskap om isbjørnsikring på Svalbard og hjelpemidler som kan redusere konfliktnivået. Rapporten: Polar bear – human conflicts in Svalbard (CONBEAR) ble publisert i 2021. Rapporten på 57 sider er laget av: UNIS Norsk Polarinstitutt Miljødirektoratet Sysselmesteren på Svalbard Les rapporten her De glemte å løfte blikket Det er samme isbjørnen i Russland, Grønland, Canada og Alaska. På flere av disse stedene er isbjørnutfordringene større en på Svalbard. Videre har andre land laget forskningsrapporter, testet utstyr, skaffet seg erfaringer og løst utfordringer kanskje mange tiår før CONBEAR ble et tema på Svalbard. Eksempelvis er det utviklet elektriske gjerder som veier mindre enn kiloen og som er ypperlige til å beskytte et telt eller en kajakk på barmark. Forskningsrapporter fra USA viser at slike gjerder gir nesten total beskyttelse mot bjørn. Bygge videre på arbeidet til andre Et stort antall forskere har gjennom mange tiår produsert utmerket forskning som kan… Les mer

FAQ: Spørsmål og svar om bjørnespray

Spørsmål og svar om bjørnespray. Noe du lurer på om bjørnespray som ikke er besvart på bjørnespray.no? Post en melding her Hvordan man forholder seg under et møte med bjørn Har dere, eller kjenner dere til noen, som har kjennskap til bestanden av bjørn og hvordan man forholder seg til møte med bjørn i Norge, spesielle området Femundsmarka til Trøndelag langs grensen til Sverige? Svar på hva man gjør under et bjørnemøte For oppdatert informasjon om bjørnebestanden i Norge kan det være greit å starte med rovdyrsentrene. Kontakt et eller flere av rovdyrsentrene Rovdysentrene gir informasjon om bestanden og forklarer hvordan du bør opptre under et møte med bjørn. Besøkssenter rovdyr Namsskogan Besøkssenter rovdyr Flå Besøkssenter rovdyr Bardu Besøkssenter rovdyr Østerdalen Du finner også bjørnekompetanse på NIBIO Svanvik i Pasvikdalen i Finnmark og på Polar Park i Troms. Hva er bjørnespray? Bjørnespray er et avskrekkingsmiddel som forhindrer at mennesker blir… Les mer

Hvordan kjøpe bjørnespray? Pris på bjørnespray

Hvordan kjøpe bjørnespray? Pris på bjørnespray? Det er 50% sjanse for å bli skadet om du forsvarer deg med skytevåpen under et angrep fra bjørn. Bruker du i stedet bjørnespray er sjansen for å bli skadet svært liten. Les mer