Bekreftet bruk av bjørnespray på isbjørn

Isbjørn har gjennom mange år blitt sprayet med bjørnespray og pepperspray med godt resultat. Det ser ut til effekten er den samme som på brunbjørn, grizzly og svartbjørn. Her finner du en oppsummering av de bekreftede situasjonene hvor bjørnespray er brukt til å avverge skader på mennesker. Alternativet til sprayen hadde antagelig vært at isbjørnen ville blitt drept ved skyting.

I februar 2012 er vi kjent med 8 tilfeller hvor bjørnespray er brukt med godt resultat i akutte nødssituasjoner med isbjørn. Kjenner du til flere situasjoner det flott om du kontakter oss slik at vi kan holde denne siden oppdatert.

 

1.
Ved årsskiftet 2011 / 2012 ble det vist en film på Norsk TV der ekspedisjonen til Børge Ousland beskytter seg med bjørnespray mot isbjørn som blir nærgående.

 

2 og 3.
I Alaska omtales det 2 tilfeller der det brukes bjørnespray mot isbjørn i artikkelen du kan laste ned nederst på denne siden.

 

4 og 5.
I Russland beskrives en situasjon med bruk av bjørnespray i saken som er omtalt i dette innlegget. Dr. Nikita Ovsyanikov som siden 1990 har arbeidet på øya Wrangel i Russland har også filmet en situasjon hvor isbjørn er stoppet med pepperspray / bjørnespray.

 

6.
Craig Perham fra USFWS har video av en situasjon med isbjørn som er løst med bjørnespray.

 

7.
Oakley Cochran har dokumentert en insidens helt nord i Canada med isbjørn og bjørnespray.

 

 

8.
På 1990 tallet ble en konfrontasjon i Auyuittuq nasjonalpark i Canada løst med pepperspray. Du kan lese artikkelen i sin helhet her.
Auyuittuq National Park er en nationalpark på Baffin Island’s Cumberland Peninsula, Qikiqtaaluk Region i Nunavut i Canada. Regionen består av mange naturtyper som hører til i den arktiske villmarken som tundra, fjorder og isbreer.


View Larger Map

Nyeste innlegg

Forslag på Stortinget om obligatorisk med bjørnespray på Svalbard

Obligatorisk med bjørnspray på Svalbard diskutert på Stortinget i forbindelse med ny lov som skal gi isbjørnen bedre beskyttelse og vern. Les mer

Liste over land i Europa med fritt salg av bjørnespray over disk

Liste over land i Europa med fritt salg av bjørnespray over disk Les mer

Hvor effektive er tiltak for å redusere angrep på mennesker fra store kjøttetere? En systematisk oversikt

Hvor effektive er tiltak for å redusere angrep på mennesker fra store rovdyr? Les mer

Isbjørn skremmes med kraftig rødt lys som beveger seg eller blinker

Rødt lys fra signalpistol skremmer mange isbjørner men ikke alle. En del blir skremt en stund, men kommer så tilbake. Les mer

Rapport: Slik kan ville dyr og mennesker leve i fred

Menneske-vilt-konflikt oppstår når dyr utgjør en direkte og tilbakevendende trussel mot levebrødet eller sikkerheten til mennesker, noe som fører til forfølgelse av den arten og konflikt om hva som bør gjøres. Les mer

93% av isbjørnfellingene og skade på mennesker på Svalbard kunne vært unngått med bjørnespray

Isbjørnefelling er unødvendig konkluderer de fremste isbjørnforskerne i Norge. Les mer