Katekorier: Bjørnespray

Hvordan virker bjørnespray?

Bjørnespray er et avskrekkingsmiddel som forhindrer at mennesker blir skadet av isbjørn. Du lager en ni meter lang sky av rød pepper mellom deg og bjørnen. Når bjørnen kommer i kontakt med skyen opplever bjørnen dette som så ubehagelig at den trekker seg vekk. Få en rask oversikt over bjornesprayens virkemåte her.

Bear spray has been a reliable game-changing invention in keeping grizzlies and people alive

Avskrekkingsmiddelet for isbjørn påfører dyret så stort ubehag at den velger å trekke seg vekk. Med sprayboksen lager du en 9 meter lang sky av klebrig oljeblandet pepperstøv som inneholder 290 gram pepper.

Stort ubehag slik at isbjørnen trekker seg unna

Ubehaget som isbjørnen opplever er så stort at den avbryter det den holder på med og får fokus på å komme seg unna. Sammenligner vi bruk av skytevåpen med bjørnespray viser en amerikansk forskningsrapport fra 2008 at i 33 % av tilfellene kommer mennesker til skade når det brukes skytevåpen. I de tilfellene hvor det brukes bjørnespray kommer bare 8 % av menneskene til skade. Et stort antall forskningsrapporter, bruken av bjørnespray siden 1982 over hele verden samt tilrådingene fra myndighetene i USA og Canada er en god dokumentasjon på at i akutte nødssituasjoner med isbjørn og brunbjørn er bjørnespray å foretrekke. Her har du video filmer som gir mer informasjon.

Bjørnespray er ikke vanlig pepperspray

Myndighetene stiller strenge krav til produktet som selges under navnet bjørnespray. Det er mange forskjeller på bjørnespray og peppersprayen som benyttes av politiet mot mennesker og hunder.

Fire videosnutter om bjørnespray

Ta en kikk på disse filmene for detaljer om bjørnespray.

Slik bruker du pepperspray

Som du ser av videoen under er det mye enklere å ha med pepperspray enn
et skytevåpen på tur.

Du ser også at det er mye enklere å bruke pepperspray enn skytevåpen. Videre
krever pepperspray mindre opplæring og trening enn et skytevåpen.

 

 

 

 

Informasjonsfilm om bjørnespray

Bjørnespray bør være frostfri når den brukes

Counter Assault Bear Deterrent vil ikke fryse når det blir kaldt. Imidlertid vil trykket i boksen avta slik effekten blir noe mindre. Når det er minusgrader anbefaler produsenten at bjørnesprayen bæres på innsiden av jakka. Om natten kan det være klokt å ta den med ned i soveposen. Det kan også benytte elektrisk håndvarmer, varmesokk eller annen varmekilde for å holde boksen frostfri. Vi anbefaler at du holder boksen frostfri for optimal effekt. Det er ikke angitt noen nedre temperaturgrense for når den slutter å virke, men om du holder boksen frostfri er du på den sikre siden.

Nyeste innlegg

Forslag på Stortinget om obligatorisk med bjørnespray på Svalbard

Obligatorisk med bjørnspray på Svalbard diskutert på Stortinget i forbindelse med ny lov som skal gi isbjørnen bedre beskyttelse og vern. Les mer

Liste over land i Europa med fritt salg av bjørnespray over disk

Liste over land i Europa med fritt salg av bjørnespray over disk Les mer

Hvor effektive er tiltak for å redusere angrep på mennesker fra store kjøttetere? En systematisk oversikt

Hvor effektive er tiltak for å redusere angrep på mennesker fra store rovdyr? Les mer

Isbjørn skremmes med kraftig rødt lys som beveger seg eller blinker

Rødt lys fra signalpistol skremmer mange isbjørner men ikke alle. En del blir skremt en stund, men kommer så tilbake. Les mer

Rapport: Slik kan ville dyr og mennesker leve i fred

Menneske-vilt-konflikt oppstår når dyr utgjør en direkte og tilbakevendende trussel mot levebrødet eller sikkerheten til mennesker, noe som fører til forfølgelse av den arten og konflikt om hva som bør gjøres. Les mer

93% av isbjørnfellingene og skade på mennesker på Svalbard kunne vært unngått med bjørnespray

Isbjørnefelling er unødvendig konkluderer de fremste isbjørnforskerne i Norge. Les mer